Eturauhassyöpä - Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry

TERVETULOA UUSILLE ERSYN KOTISIVUILLE
________________________________________________________________
Go to content

Main menu:

ETURAUHANEN

______________________________

Eturauhanen ja eturauhassyöpä?

Seuraavassa lyhyt selvitys eturauhasesta, sen syövästä ja syövän oireista.
Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhanen on noin luumun kokoinen, 20 grammaa painava elin. Se ympäröi osittain virtsaputkea, joka kuljettaa virtsan rakosta elimistön ulkopuolelle. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteessä tarvittavasta nesteestä. Siemenneste sisältää siittiösolut.

Mikä on eturauhasen syöpä?
Eturauhasen syöpä on Suomessa yleisin syöpätauti ja miesten yleisin syöpä. Se syntyy eturauhasen solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi. Eturauhassyöpä on pääasiallisesti iäkkäiden (yli 70-vuotiaiden) miesten tauti. Ilmaantuvuus suurenee 50 ikävuoden jälkeen. Runsaan eläinrasvojen nauttimisen on todettu olevan eturauhassyövän vaaratekijä.

Eturauhassyövän oireet
Lääkärin vastaanotolle on syytä mennä, jos havaitsee seuraavia oireita: virtsaamisen heikkous tai katkonaisuus, tihentynyt virtsaamisen tarve (varsinkin öisin), muut erilaiset virtsaamisvaikeudet ja -kivut, tunne siitä, ettei virtsarakko tyhjene täysin ja verivirtsaisuus. Alaselän, lantion tai lonkkien kipu voi olla oireena levinneestä eturauhassyövästä. Eturauhassyövän varhaisvaihetta on vaikea havaita, koska oireet ovat usein lieviä tai niitä ei ole lainkaan.TILAA TAPAHTUMATIEDOTE:


ERSY Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:

Helsinginkatu 14 A 1
00500 Helsinki
y-tunnus 1903348-6

ERSY

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Toimisto 09 711 050
Email osoite toimisto.ersy@kolumbus.fi
Tukipuhelin 040 828 0000
Back to content | Back to main menu