Sanastoa - Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry

TERVETULOA UUSILLE ERSYN KOTISIVUILLE
________________________________________________________________
Go to content

Main menu:

SANASTOA
______________________________

aivolisäke: väliaivojen pohjassa sijaitseva n. puolen gramman painoinen umpieritysrauhanen. Se tuottaa monenlaisia hormoneja, jotka stimuloivat kiveksiä (ja muita rauhasia) vapauttamaan hormoneja.

androgeeni: miessukuhormoni, miehelle ominaisia kehonpiirteitä ja -toimintoja (parrankasvu, matala ääni) lisäävä hormoni. Tärkein androgeenihormoni on testosteroni.

androgeenisalpausyhdistelmä: ks. maksimaalinen androgeenisalpaus

antiandrogeeni: lääke, joka salpaa androgeenihormonin toiminnan

brakyterapia: lyhytetäisyyksinen sädehoito sädehoito, jossa säteilylähde tuodaan kasvaimeen tai sen lähelle.

ejakulaatio: siemensyöksy.

erektio: siittimen paisuminen ja jäykistyminen verimäärän lisääntyminen takia. Tapahtuu useimmiten seksuaalisen kiihotuksen aikana.

Gleason-luokitusjärjestelmä: yleisimmin käytetty eturauhassyövän luokitusjärjestelmä. Siinä eturauhasen syöpäkudokselle annetaan pisteitä (= Gleason-aste). Pisteitä annetaan yhdestä viiteen sen perusteella, kuinka paljon on sellaisia syöpäsoluja, jotka muistuttavat normaaleja eturauhasen soluja. Kaikkein yleisimmille solumalleille on kaksi astetta: nämä kaksi astetta (ne voivat olla samoja tai erilaisia) lasketaan yhteen Gleason-pisteiden määrittelemiseksi (1 - 10).

hormonihoito: eturauhassyövässä annettavaa hoitoa, joka vaikuttaa eturauhassyövän kasvua edistävien miessukuhormonien tuotantoon tai toimintaan.

ikään suhteutettu PSA:n viiteraja: raja, jonka avulla verrataan saman ikäryhmän miesten PSA-arvoja. Jos miehen PSA-arvot ovat korkeita muihin ikäryhmän miehiin verrattuna, eturauhassyövän mahdollisuus on suurempi.

impotenssi: miehen sukupuolinen kyvyttömyys.

imujärjestelmä: suonet, jotka kuljettavat imunestettä, ovat osa imujärjestelmää. Muita osia ovat imusolmukkeet ja monet elimet, jotka tuottavat ja varastoivat tulehdusta vastaan taistelevia soluja.

imuneste: sameaa nestettä, jota kerääntyy kehon kudoksista ja jonka imujärjestelmä palauttaa verenkiertoon.

imusolmukkeet: pieniä pavunmuotoisia rakenteita, joita on imujärjestelmän suonissa. Imusolmukkeet suodattavat bakteereita ja syöpäsoluja, jotka voivat kulkeutua järjestelmän läpi.

inkontinenssi: virtsankarkailu.

kapseli: elintä ympäröivä (tavallisesti tiiviin) sidekudoksen muodostama kuori.

kliiniset tutkimukset: tutkimukset, joita tehdään syöpää tai muita sairauksia sairastavilla ihmisillä, tavallisesti uuden hoidon arvioimiseksi ja käyttöön saattamiseksi. Kukin tutkimus on suunniteltu vastaamaan tiettyihin erityiskysymyksiin ja löytämään potilaille parempaa hoitoa.

LHRH-analogi: kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat samanlaisia mutta tehokkaampia kuin luonnollinen LHRH (ks. määritelmä s. XX).

luteinisoiva hormoni (LH): aivolisäkkeen erittämä hormonia. LH stimuloi sukupuolihormonien eritystä sekä naisilla että miehillä. luteinisoivaa hormonia vapauttava hormoni (LHRH): aivoissa erittyvä hormoni. LHRH stimuloi aivolisäkkeen erittämän luteinisoivan hormonin eritystä.

maksimaalinen androgeenisalpaus: hormonihoito, jossa yhdistetään antiandrogeenilääke ja LHRH-analogi tai orkiektomia. Kutsutaan myös totaaliseksi androgeenisalpaukseksi tai androgeenisalpausyhdistelmäksi.

metastaasi: etäpesäke. Syövän leviäminen alkuperäiseltä paikaltaan veren ja imunesteen kautta.

onkologi: syövän hoitoon erikoistunut lääkäri.

orkiektomia: kivesten kirurginen poisto (kivekset tuottavat eniten miessukuhormoneja).

palliatiivinen hoito: oireita lievittävä hoito.

patologi: erikoislääkäri, joka selvittää tautien syitä tutkimalla kudoksia ja kudosnäytteitä. Patologi käyttää työssään usein mikroskooppia.

prostataspesifinen antigeeni (PSA): eturauhassolujen tuottama aine, jonka pitoisuus veressä suurenee eturauhassyövän ja muiden eturauhasen sairauksien yhteydessä.

prostatektomia: eturauhasen poistoleikkaus.

radikaali perineaalinen prostatektomia: välilihan kautta tehtävä eturauhasen poistoleikkaus eli toimenpide, jossa poistetaan eturauhanen välilihaan tehdyn viillon kautta (väliliha sijaitsee kivespussin ja peräaukon välissä).

radikaali retropubinen prostatektomia: leikkaus, jossa eturauhanen poistetaan alavatsaan tehdyn viillon kautta.

solu: elävän eliön pienin toiminnallinen rakenneyksikkö.

siemenrakkula: virtsarakon takana sijaitseva parillinen rauhanen, joka tuottaa suurimman osan siemennesteestä.

strontium 89: radioaktiivinen aine, jota joskus käytetään kudoksensisäisessä sädehoidossa: se auttaa lievittämään luustokipua, joka liittyy luuston etäpesäkkeisiin.

syöpä: ympäristöönsä leviävä, tervettä kudosta tuhoava, lähinnä pahanlaatuisista soluista koostuva, yleensä kiinteä kasvain. Syöpäsolut voivat levitä veren ja imunesteen kautta toisiin kehonosiin ja tämä voi koitua potilaalle kohtalokkaaksi.

sädehoito: hoitoa suurienergisillä säteillä, esim. röntgensäteillä tai muilla säteillä.

testosteroni: miessukuhormoni, jota pääasiassa kivekset tuottavat. Testosteroni stimuloi miehen seksuaalista aktiivisuutta ja sukuelinten kasvua, myös eturauhasta.

transrektaalinen ultraäänitutkimus: ääniaaltoja tuottava laite (anturi) viedään peräsuoleen, jotta saadaan kuva eturauhasesta.

transuretraalinen eturauhasen resektio: virtsaputken kautta tähystimen avulla tehtävä eturauhasen osittaispoistoleikkaus ("höyläys").

tuseeraus: tunnustelu peräsuolen kautta.

tuumori: ympäristöstään erottuva, usein muuta kudosta kiinteämpänä tuntuva kyhmy tai kuvantamistutkimuksessa havaittu kasvain. Hyvän- tai pahanlaatuinen.

ulkoinen sädehoito: sädehoito, jossa koneesta tulevat säteet kohdistetaan kehossa olevaan syöpäkasvaimeen.

unilateraalinen ekstrakapsulaarinen ekstensio: termi, jota käytetään joskus TNM-luokituksessa. Se tarkoittaa, että kasvain leviää eturauhaskapselin ulkopuolelle toispuolisesti.

urologi: lääkäri, joka on erikoistunut miehen sukuelinsairauksiin ja miesten sekä naisten virtsaelinsairauksiin.

vapaan PSA:n suhteellinen osuus: verikoe, joka voi auttaa lääkäriä diagnosoimaan eturauhassyövän, kun muut tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Silloin verrataan PSA:n määrää veressä siihen PSA:n määrään, joka on sitoutunut tai kiinnittynyt muihin veren valkuaisaineisiin.

virtsanjohdin: sileän lihaksen, sidekudoksen ja limakalvon muodostama pitkä ja kapea putki, joka alkaa munuaisaltaasta ja laskee virtsarakkoon.

virtsaputki: sileästä lihaskudoksesta, sidekudoksesta ja limakalvosta koostuva putki, jonka kautta virtsa poistuu virtsarakosta

TILAA TAPAHTUMATIEDOTE:


ERSY Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:

Helsinginkatu 14 A 1
00500 Helsinki
y-tunnus 1903348-6

ERSY

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Toimisto 09 711 050
Email osoite toimisto.ersy@kolumbus.fi
Tukipuhelin 040 828 0000
Back to content | Back to main menu