Sairastumisriskit - Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Go to content

Main menu:

Eturauhassyöpä
SAIRASTUMISRISKITMitkä ovat riskit?


Jokainen mies voi olla jo 45. ikävuotensa jälkeen alttiina eturauhassyövälle. Vaikka eturauhassyöpä voi satunnaisesti iskeä näinkin nuoreen mieheen, riski saada eturauhassyöpä lisääntyy yleensä vasta iän myötä, ja yli 70 prosenttia ilmenevistä uusista tapauksista on yli 65 -vuotiailla. 

Eturauhas- eli prostatasyöpä on miesten yleisin syöpälaji Suomessa. Uusia tapauksia tulee vuosittain n. 5500. 

Vaikka tunnetaan jo useita prostatasyöpään johtavia riskitekijöitä, ei kuitenkaan voida tietää yksittäistapauksissa miksi joku henkilö sairastuu eturauhassyöpään ja joku muu ei. 

Eräitä tärkeimpiä riskitekijöitä ovat ikä, perimä ja ravinto. Ikää pidetään yleensä tärkeimpänä riskitekijänä. Riski kasvaa nopeasti 60. ikävuoden jälkeen, ja yli 80 -vuotiailla miehillä on useimmiten jonkun tyyppinen eturauhassyöpä. 

Yleinen sanonta onkin, että vanhat miehet (yli 80-vuotiaat) kuolevat eturauhassyövän kanssa, mutta ei eturauhassyöpään. Tämä syöpä kehittyy usein hyvin hitaasti ja saattaa pysyä oireettomana, aiheuttamatta varsinaista sairautta tai edes oireita. 

On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että nautitun ravinnon laatu voi vaikuttaa miehen alttiuteen sairastua eturauhassyöpään. Suurin syyllinen, jota esitetään useimmiten, on runsas rasvan käyttö, erityisesti runsaasti eläinrasvaa sisältävä ravinto. 

Eräissä tutkimuksissa on todettu, että niukasti vihanneksia sisältävä ravinto voi myös lisätä eturauhassyövän riskiä. 

Muutamia ravintoaineita on taas pidetty prostatasyövän riskiä pienentävinä: runsaasti tomaattia sisältävä ruoka (tomaatin lykopeeni), samoin kuin ruoka, jossa on runsaasti Omega-3-rasvahappoja (mm. kalojen rasva kuten lohessa ja makrillissä). 

Täyttä yksimielisyyttä ei tutkijoiden kesken kuitenkaan ole ravintoaineiden käytön mahdollisuuksista estää prostatasyövän syntymistä. 

Syövän estämiseksi on myös esitetty, että ravinnossa tulisi olla riittävästi seleeniä, D-vitamiinia ja soijaa. E- ja A- vitamiinien riittävää saantia on myös pidetty toivottavana eturauhassyövän välttämisen kannalta. Riittävän laajoja kokeita ja näyttöä ei kuitenkaan vielä ole minkään varmojen ravintosuositusten antamiseksi tässä mielessä. 

Perinnöllisyydellä on myös tietty osuus prostatasyövän ilmaantumisessa. Riski lisääntyy, jos miehen isällä ja/ tai veljellä on prostatasyöpä. Riski on vielä suurempi, jos em. henkilöillä on syöpä puhjennut erityisen nuorena.


Lähde: University of Pennsylvania, Cancer Center
www.oncolink.com

ERSY Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:

Svinhufvudintie 2 C
00570 Helsinki
Y-tunnus 1903348-6

ERSY

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Toimisto 09711050
Tukipuhelin 040 828 0000
Hae sisältöä tekstihaulla:
Translate the site into your language:
Back to content | Back to main menu