PSA - Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Go to content

Main menu:

PSA
PSA


Mitä PSA-verikoe kertoo?


 

Arvioitaessa PSA-arvon merkitystä, on se aina suhteutettava eturauhasen kokoon. Mitä suurempi eturauhanen on, sitä korkeampi on PSA-arvo. 30-40 millilitran kokoinen eturauhanen kohottaa PSA:n tasolle 3-4 µg / I.

 

Eturauhassyöpää voi esiintyä jo hyvin pienilläkin PSA-arvoilla. Yleisohjeeksi on haluttu antaa seuraavia PSA:n kokonaispitoisuuden viitearvoja eri ikäryhmissä:

 

Ikä (v)        5-PSA ( µg/1 )

40-49           alle 2,5

50-59           alle 3,5

60-69           alle 4,5

70-79           alle 6,5

 

PSA esiintyy veressä vapaana ja sitoutuneena valkuaisaineisiin, lähinnä alfa­ kymotrypsiiniin ja makroglobuliineihin. Vapaan PSA:n määrällä on merkittävä erotusdiagnostinen arvo hyvänlaatuisen ja pahanlaatuisen muutoksen arvioinnissa. Mitä vähemmän vapaata PSA:ta, sitä suurempi syöpäriski.

 

 

   Eturauhassyöpäriskiä voidaan arvioida kokonais-PSA:n ja vapaan PSA:n     prosentuaalinen osuus huomioiden:

 

osuus(%)

 
KokonaisPSA (µg/1) Syöpäriski (%)                Vapaan PSA:n                                                                              Syöpäriski(%)

 

0-2

10

0-10

56

2-4

15

10-15

28

4-10

30

15-20

20

yli 10

yli 50

20-25

16

 

 

yli 25

8

 


Erityisen tärkeää on huomioida, että PSA nousee tavanomaisten infektioiden ja erityisesti virtsainfektioiden yhteydessä monikymmenkertaiseksi. Vasta 2-3 kuukauden kuluttua infektiosta saadaan PSA-arvolle oikea luku. Myös lieväasteinen eturauhastulehdus tai edellisiltainen yhdyntä voi nostaa PSA-arvoa. Sitä vastoin eturauhasen tunnustelu ei näytä kohottavan PSA-arvoa.

 

PSA-arvo on aina syytä kontrolloida, eikä yhden arvon perusteella ole vielä välttämättä syytä koepalatutkimukseen. Jos kuitenkin yksittäisessä mittauksessa todetaan selvästi koholla oleva PSA ilman muuta selitystä, eli oireita ei ole prostatiitista tai muutoin virtsatietulehdukseen viittaavaa, biopsiaa pidetään perusteltuna toimenpiteenä ilman viivettä.

 

 

Suomen syöpärekisteritietojen eturauhassyövän ilmaantuvuudesta ja seulontatutkimuksen perusteella voidaan vuosittaista PSA laboratoriokokeen ottamista joko työterveydenhoidossa tai omaehtoisesti, suositella tehtäväksi miehille kerran vuodessa 50 vuotta täytettyään. PSA laboratoriokokeen ottaminen on suositeltavaa aikaisemmin, mikäli omalla isällä tai lähisuvussa on aikaisemmin todettu eturauhassyöpää.


 

 

 
KANNANOTTO

Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry  ERSY

Eturauhassyövän varhainen toteaminen saatava järjestetyksi

Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry on taistellut miesten eturauhas- eli prostatasyövän riittävän varhaisen diagnosoinnin puolesta. Samoin kuin prostatasyöpä on myös naisten rintasyöpä hormoniriippuvainen, ja sen seulonnasta, ns. mammografiatutkimuksista on jo vuosikymmeniä saatu erittäin suuri hyöty rintasyövän löytyessä entistä varhaisemmassa vaiheessa ja hoitotulosten ollessa myös parempia kuin ilman seulontaa löytyneillä syövillä. 

ERSY on tukenut voimakkaasti PSA-kokeiden ottamista miehiltä jopa 45 ikävuodesta alkaen ja 50 ikävuoden jälkeen joka vuosi esim. vuotuisten työterveystarkastusten yhteydessä.PSA (prostataspesifinen antigeeni) on tarkin tunnetuista syövän merkkiaineista. Kun muutama vuosi sitten kehitettiin ns. PSA-sarja, PSA-V/T, vapaiden antigeenien suhde kokonais-PSA:han, nousi kokeen käyttökelpoisuus ja tarkkuus vielä entisestään. 

 Oma-aloitteinen PSA-arvon seuranta onkin hiljalleen saavuttanut suomalaisen miehen tietoisuuden. PSA on yksinkertainen ja halpa standardikoe. Suomessa sairastuu vuosittain yli 5500 miestä tähän yleisimpään syöpään, ja n. 900 kuolee siihen. 


Monet eturauhassyöpään sairastuneet ovat sitä mieltä, että he eivät olisi enää lainkaan hengissä ellei kohonnut PSA-arvo olisi antanut aiheen lisätutkimuksiin, joissa heiltä löytyi prostatasyöpä. 

Prostatasyöpä on piilevänä usein 6-7 vuotta. Juuri tuona aikana se tulisi havaita ja hoitaa. Silloin ovat kaikki hyvät hoitomuodot vielä käytettävissä.


Tärkeintä PSA-arvojen käytössä on kokeen uusiminen aika ajoin ja muutosten tarkkaileminen. PSA-arvon kaksinkertaistuminen ja siihen kulunut aika on kliinisesti paljon tärkeämpää kuin itse PSA-lukema. PSA-arvon seuranta ja urologin ajoittain suorittama ns. tuseeraus antavat hyvän takuun siitä, että eturauhasen erilaiset häiriötilat (prostatiitti eli prostatan tulehdus, hyperplasia eli prostatan hyvälaatuinen liikakasvu ja prostatasyöpä) todetaan ajoissa ja hoidoista parhaat voidaan valita. Vähäinen PSA-arvon nousu voi myös antaa miehelle aiheen ravitsemuksensa ja elintapojensa muuttamiseen, jotta vakavammilta sairauksilta vältyttäisiin.


Hyperplasia eli prostatan hyvälaatuinen liikakasvu ja prostatasyöpä) todetaan ajoissa ja hoidoista parhaat voidaan valita. Vähäinen PSA-arvon nousu voi myös antaa miehelle aiheen ravitsemuksensa ja elintapojensa muuttamiseen, jotta vakavammilta sairauksilta vältyttäisiin.

ERSY Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:

Svinhufvudintie 2 C
00570 Helsinki
Y-tunnus 1903348-6

ERSY

Yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon potilasyhdistys
Toimisto 09711050
Tukipuhelin 040 828 0000
Hae sisältöä tekstihaulla:
Translate the site into your language:
Back to content | Back to main menu